設立の経緯
2017年(平成29年)に、輸出米事業を展開していた「株式会社WakkaJapan」の代表取締役である出口友洋が「健康や栄養価等の付加価値を重視する海外市場に特化したお米を作りたい」という思いから、母校である信州大学の協力のもと、農薬や飼料を一切使わない自然栽培が可能な農地を調査した結果、長谷中尾地区を選定した。
翌年、同地区を拠点とする農業生産法人「株式会社WakkaAgri」を設立し、現在であ集落ないの全ての棚田を借り受け、主に海外市場をターゲットとした米の生産に取り組んでいる。
In 2017, Tomohiro Deguchi, CEO of WakkaJapan Co., Ltd., which was developing a rice export business, wanted to "produce rice specifically for overseas markets that place importance on added value such as health and nutritional value." With the cooperation of his alma mater, Shinshu University, he investigated farmland that was suitable for natural cultivation without the use of pesticides or feed, and selected the Hasenakao area.
The following year, he established an agricultural production corporation based in the same area, WakkaAgri Co., Ltd., and currently leases all of the rice terraces in the village and is engaged in producing rice primarily for overseas markets.